Google Apps
Google Apps: Software as a Service PDF Afdrukken E-mailadres

Google Apps logoGoogle is in Nederland bij iedereen bekend als zoekmachine: ruim 95% van de internetters gebruikt deze dienst. Ook GMail is erg populair, niet in het minst vanwege de ruime opslagmogelijkheden die daarbij geboden wordt. Minder bekend is, dat Google deze dienstverlening ook aanbied aan bedrijven en organisaties. De standaard oplossingen zijn daarbij gratis en onder de eigen naam te gebruiken.

Interessant en makkelijk inzetbaar

Dat biedt perspectief voor groeiende bedrijven! Bij een beperkt aantal (beeldscherm)medewerkers is vaak nog prima te werken met de standaard mogelijkheden die de internet en webhosting provider biedt, maar boven een bepaald aantal wordt dit enerzijds lastig te beheren en wordt functionaliteit als een (centrale) agenda anderzijds steeds belangrijker voor de interne processen.

In dat geval kunt u zonder problemen overstappen op Google Apps, waar binnen de Standaard versie maximaal 50 e-mail accounts kunnen worden aangemaakt en waarbij uw medewerkers naast GMail onder eigen bedrijfsdomeinnaam tevens de beschikking krijgen over Google Calendar. De jongeren in uw organisatie zullen daarnaast graag gebruik maken van Google Talk als "instant messaging" (IM) tool.

Naast mail, IM en een kalender zit bij Google Apps tevens een on line variant van een tekstverwerker, een spreadsheet en een presentatieprogramma inbegrepen. Hiermee zijn documenten te maken of on line te zetten zodat meerdere medewerkers er gezamelijk en tegelijkertijd aan kunnen werken. Google Sites biedt daarbij ook de mogelijkheid een gezamelijke projectsite te maken, zodat iedereen altijd op de hoogte is van de laatste voortgang.

Het is echter absoluut niet noodzakelijk dat u van alle mogelijkheden gebruik maakt. Wanneer u alleen de mail en kalender-functionaliteit wilt gebruiken, is dat ook mogelijk. Om het ook voor uw medewerkers simpel te houden kan er een startpagina worden samengesteld waarop alleen die programma's staan welke in uw organisatie gebruikt worden. Op deze startpagina kan tevens belangrijk bedrijfsnieuws worden gecommuniceerd: uw eigen intranet!

Het beheer van deze omgeving kunt u eventueel zelf uitvoeren of aan ons uitbesteden; we vullen e.e.a. graag voor u in!

Ook interessant: geen systeembeheer

Niet alleen voor groeiende bedrijven kan dit interessant zijn, ook voor bedrijven die nu nog eigen servers hebben draaien is Google Apps als Saas-oplossing interessant. Als eerste omdat er geen eigen servers meer hoeven te worden aangeschaft met de daarbij behorende licenties voor de erop geinstalleerde software, maar ook omdat er geen beheer van die servers meer nodig is. Dit bespaart initieel duizende euro's en op jaarbasis alsnog enkele honderden euro's aan beheer, beveiliging en onderhoud.

Organisaties die meer dan 50 mailaccounts nodig hebben of specifieke functionaliteit (zie het overzicht) kunnen eventueel upgraden naar de Professionele editie (Premier) van Google Apps. De 30,- per mailbox per jaar die de SaaS-oplossing van Google kost is naar schatting slecht 30 tot 50% (bron: Forrester Research) welke een in-huis beheerd systeem jaarlijks kost. Maar het grootste voordeel is wel dat u zich er helemaal geen tijd in hoeft te steken: de service van Google is er gewoon, zonder de problemen die altijd met systeembeheer lijken samen te gaan...!

Hieronder ziet u een vergelijking van de verschillende versies die Google bedrijven biedt.

Google Apps vergelijkingsoverzicht